home app04Draadloze oplossingen

Wat voor toepassingen zijn er mogelijk:

Draadloze thuisnetwerken.

Draadloze thuisnetwerken worden in diverse soorten en maten opgezet, maar 1 ding is zeker, bijna alle computer apparatuur die je wil gebruiken thuis kun je in een draadloos thuisnetwerk plaatsen. Lees hier meer over de diverse mogelijkheden.

Public access (Hotspot)

Wireless LANs komen steeds vaker beschikbaar op publieke locaties zoals hotels, campings, tankstations en conferentiecentrums. De bezoekers van deze locaties die verschillende typen computers, netwerkkaarten en software hebben, moeten (zonder dat men alle instellingen moet veranderen), gebruik kunnen maken van het wireless LAN. Hiervoor kan Rods bijv. een access point leveren met speciale software, die het mogelijk maakt om zonder instellingen op de notebook te veranderen een verbinding te maken met het wireless LAN. Tevens biedt dit access point de mogelijkheid tot billing en koppling naar billing systemen. Het access point is leverbaar met de volgende technologie├źn: IEEE 802.11a, b en g.
Per hotspot kan de toepassing verschillen.
In een hotel zou het mogelijk kunnen zijn dat je via de hotspot je ontbijt samen kunt stellen en op een bepaalde tijd kunt laten bezorgen op je kamer, of een tafel bestellen voor het diner.
Bij een camping is het mogelijk dat elke bezoeker (na aanmelding bij de receptie bijv.) gebruik kan maken van je interne netwerk waarop alle evenementen beschreven staan en waarbij je dan via deze manier aan kunt melden, maar ook foto's die gemaakt worden met de digitale camera's kunnen naar de site van de camping geupload worden of naar vrienden/kenissen gemaild worden. Er zou gratis toegang gegeven kunnen worden of betaald met automatische factuur generatie bij afmelden.
Bij een tankstation zouden men tijdens de lunch even mail / agenda kunnen checken via het internet voordat men weer verder gaat naar de volgende klant.

Point-to-point

Voor het verbinden van netwerken tussen gebouwen (bedrijfsgebouw en thuis) kunnen ook wireless LANs worden gebruikt. Deze wireless LANs beschikken over speciale antennes en software. Hiermee is het mogelijk om afstanden tot ca. 12 kilometer te overbruggen.

Ongeacht de toepassing en het type netwerk zijn drie zaken bij ieder draadloos netwerk van belang:

  • Beveiliging van netwerk en informatie
  • Site survey
  • Informatieuitwisseling tussen client en server

Beveiliging van netwerk en informatie

Met het draadloos beschikbaar maken van informatie moet ook de beveiliging van deze informatie verhoogd worden, zodat deze niet tijdens het transport door de lucht in verkeerde handen kan komen. Afhankelijk van het type applicatie en draadloos netwerk beveiligt Rods de informatie door middel van een Virtual Private Network (VPN), SSL of IEEE 801.x encryptie.

Site-Survey

Voordat een draadloos netwerk kan worden aangelegd, moet er eerst een site-survey worden uitgevoerd op de plaats waar het netwerk moet komen te draaien. Tijdens deze site-survey wordt gemeten hoeveel access points er nodig zijn om de gewenste dekking te krijgen en of er eventuele storingsbronnen zijn die problemen kunnen geven.

Informatieuitwisseling van client en server

Bij het kiezen van de technologie moet ook de bandbreedte in acht worden genomen. Deze wordt bepaald door de afhandeling van de data tussen de client (PDA of notebook) en de server.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan.