Draadloos thuisnetwerk voor iedereen

Een thuisnetwerk kan ui diverse onderedelen bestaan, maar begint over het algemeen met een router, een pc en bijv. een netwerkschijf of -printer.

Hier geef ik een aantal voorbeelden van hardware die ook in een draadloos thuisnetwerk gebruikt kunnen worden.

Draadloze router

visual fritz box 7390

Fritz!Box 7390. Deze dual-band alleskunner blinkt uit door het aantal aansluitingen en andere mogelijkheden

Ca. 230 euro. website fritzbox

Een draadloze router is de basis van elk netwerk. Het is de communicatie centrale die al het verkeer in je netwerk regelt. Het is het snels om hiervoor een router te nemen die de draadloze 802.11n-standaard ondersteunt. Die heeft een maximale overdrachtssnelheid van 300 Mbit/s. Routers met de oudere 802.11g-standaard zijn goedkoper maar langzamer, hun snelheid is maximaal 54 Mbit/s, waarvan in de praktijk meestal niet de volledige 54 Mbit/s overblijft (overigens van de n-standaard kun je ook niet verwachten dat de overdrachtssnelheid op elk systeem op 300 Mbit/s ligt).

Thuisnetwerk met Windows

Als je een thuisnetwerk wilt inrichten, heb je minstens Windows 7 Home Premium nodig. Pc's met de Starter Edition, zoals je op bijv. netbooks tegenkomt, kunnen wel onderdeel worden van een thuisnetwerk maar kunnen het niet opzetten.

Thuisnetwerk instellenGa eerst na of je het thuisnetwerk kunt bereiken. Ga naar Configuratiescherm / Netwerk en internet / Netwerkcentrum en kijk of je onder de actieve netwerken weergeven in het blauw Thuisnetwerk ziet staan (zie hiernaast). Is dit het geval, dan is je pc klaar om deel te nemen aan het thuisnetwerk (of een nieuw netwerk te maken). Klik nu op 'Een nieuwe verbinding of een nieuw netwerk instellen'. Je kunt dan instellen wat je wilt delen (muziek, afbeeldingen, printers en meer) en je krijgt een wachtwoord voor het netwerk.
Dit wachtwoord dien je in te voeren op de andere pc's die ook lid willen worden van het thuisnetwerk. Nadat je een thuisgroep hebt gemaakt worden standaard je persoonlijke mappen gedeeld (muziek, afbeeldingen, documenten etc). Om andere mappen te delen klik jer et op met de rechter muisknop en kier je 'delen met'. Dan kun je kiezen voor thuisgroep (lezen) of thuisgroep (lezen/schrijven). Op dezelfde manier kun je het delen weer ongedaan maken.

Streaming aanzetten

Streaming aanzettenVoor je begint met verder uitbouwen van je netwerk is het handig om te kijken of de DLNA en UPnP AV-functies zijn ingeschakeld. Deze termen staan voor Digital Living Network Alliance en Universal Plug and Play Audio Video. Deze functies zorgen ervoor dat het streamen van media naar andere apparaten probleemloos verloopt. Ga naar Configuratiescherm / Netwerk en Internet / Thuisgroep en kijk of er een vinkje staat voor 'Mijn afbeeldingen, muziek en video's naar alle apparaten op mijn netwerk streamen'. Dan ben je klaar om je draadloze netwerk daadwerkelijk in te zetten.

Televisie

Om films van je PC op een tv af te spelen, hoef je niet per se een splinternieuwe tv te hebben staan. Er zijn bijv draadloze manieren om je scherm aan te sluiten, bijvoorbeeld middels Wireless HDMI. Na het installeren van de software op de computer stuur je het signaal draadloos van je computer naar je TV. De Netgear PTV1000 kan zorgen dat je computer, met een Intel core i-processor en Intel Wireless Display ondersteuning, aangesloten kan worden op de TV.

Ook kun je van nieuwe TV's de geintegreerde media spelers gebruiken. Op deze manier heb je zonder tussenstation toegang tot de bestanden op je computer. Een voorbeeld hiervan is de Samsung UE407020 (circa 1000 euro) Met een draadloze adapter zoals de Samsung WIS09ABGN (circa 60 euro) maak je de tv geschikt voor het draadloos ontvangen en afspelen van je films.

De meest gangbare methode op dit moment (midden 2011) is om media te streamen op je tv met behulp van een mediaspeler die je tussen de pc en de tv in het netwerk zet. Dit is ideaal als je een tv hebt die geen netwerkaansluiting of geintegreerde mediaspeler heeft. Wij raden de popcorn Hour C-200 aan. Deze mediaspeler sluit je via HDMI aan op je tv en kan met behulp van een draadloze adapter (Popcorn Hour WN-150 ca 40 euro) tevens draadloos streamen.

  lg-led-lcd-tv-32lv5500-large 

Netgear ptv1000

popcorn hour C-200

image-picture-dlan-200-avsmart-eu-socket

LG 32LV5500. Met een optionele dongel integreer je deze TV in je draadloze netwerk.

Ca. 600 euro. website LG

Netgear PTV1000. PUSH2TV - TV adapter for IntelĀ® Wireless Display

Ca. 75 euro. website Netgear

Popcorn Hour C-200. Speelt zo goed als alle mulitmedia bestanden af die via het netwerk gestreamd worden.

Ca. 300 euro. website Popcorn

Devolo dLAN 200 AVsmart+. als je muren te dik zijn voor een draadloze verbinding, verstuur je het signaal via de stroomkabels

Ca. 130 euro. website Devolo

Muziek

Met bijv. een Sonos Zone Player 90 is het draadloos afspelen van muziek in het thuisnetwerk geen probleem. Als je de speler op de router aangesloten hebt en je installeert de bijgeleverde software op een computer in het netwerk tenminste. Daarna kun je de muziek streamen naar de speler die het dan weer door kan geven aan de stereo-installatie waar hij op aangesloten is (of losse boxen). Doorgeven aan het systeem wat je wilt laten afspelen kan via de gratis app die te downloaden is in de app-store van zowel android als Apple. Ook kan de optionele Sonos Controller 200 gebruikt worden.

Ook kun je bijv. via de Fritz!WLAN repeater N/G je MP3 bestanden laten streamen doordat deze router de MP3 bestanden kan versturen via de gewone radiofrequentie.

Smartphone

Wil je overal in huis je netwerk bij de hand hebben dan integreer je een smartphone. Voor zowel iPhone als Android zijn er vele apps waarmee je multimediabestanden van een pc op de smartphone kunt afspelen. Ook is het mogelijk om via de smartphone andere apparaten te bedienen zoals je TV met bijv. de Plug-Player-app verkrijgbaar in de App store of gmote 2.0 op de Android smartphones.

Camera

Er zijn diverse camera's die draaloos zijn en dus rechtstreeks in je netwerk kunnen worden opgenomen, maar als je al een camera hebt met een SD slot dan kun je met de Eye-Fi connect X2 4GB draadloos de connecite maken en foto's versturen naar je PC. Wil je een nieuwe camera kopen dan zou een draadloze IP camera zoals Samsung ST80 een optie zijn omdat daar deze functie al ingeboud is.

Wil je op afstand je huis in de gaten houden door stilstaande en/of bewegende beelden te kunnen zien, dan kun je kiezen voor een beveiligingscamera zoals de D-Link DCS-2121 of een AXIS M1031-W. Een bewegingsdetector in de camera zorgt er evt. voor dat een indringer op beeld vastgelegd wordt.

  zoneplayer90
 

Netgear ptv1000

eye-fi-connect-x2 axis-m1031

Sonos Zone Player 90. Maak van je stereo of home cinema een muziek streamend systeem.

Ca. 350 euro. website Sonos

Fritz!WLAN repater N/G. Vergroot het bereik van uw draadloze netwerk snel en gemakkelijk. Verzendt muziek (opgeslagen op pc of webradio) naar een stereosysteem

Ca. 90 euro. website Fritz!Box

Eye-Fi connect X2 4GB. Met deze SD kaart kan elke digitale camera met SD slot draadloos foto's naar je pc sturen.

Ca. 60 euro. website Eye-Fi

AXIS M1031/W. Goede videokwaliteit, 30 beelden per seconde, draadloze interface, passieve infraroodsensor PIR voor het detecteren van beweging ook in het donker, een witte LED voor het verlichten van het beeldveld bij incidenten en tweewegs audio met ingebouwde microfoon en luidspreker.

Ca. 250 euro. website AXIS

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan.