Fijn hè?! Heb je net een nieuwe website laten bouwen die je vol trots aan een familielid laat zien op zijn nieuwe ‘Samsung Galaxy Tab’ - of erger nog - een nieuwe klant met een iPad, en dan werkt jouw website niet. Wat kan je daaraan doen?

En wat dacht je van deze?! Betaal je al een tijdje zo´n € 700,- per maand aan ‘Search Engine Advertising’ om meer potentiële kopers naar je website te krijgen, blijkt 99 procent van je bezoekers al na 2 seconden verdwenen! Hoe is dit nu mogelijk?! Heeft jouw webdesigner je dit niet verteld?

De ‘Tablet Markt’ groeit explosief
Het zal niet iedereen ontgaan zijn, maar de tabletmarkt groeit enorm. In het eerste kwartaal van 2011 had nog slechts vier procent van de huishoudens een tablet, eind juni stond de teller op acht procent. Bron: Mobile metrics

Tablet en ondernemers
Veel internetgebruikers,  waaronder ondernemers, maken steeds meer gebruik van een tabletcomputer. Een tablet is compact, startklaar voor gebruik en erg plezierig en intuïtief om mee te werken. Dit kan de veelbesproken iPad  zijn van Apple, maar tegenwoordig zijn er steeds meer alternatieven zoals de Samsung  Galaxy Tab met gelijkwaardige specificaties. Het voornaamste verschil zit in de software.

Het nieuwe surfen
Het merendeel aan websites is ontwikkeld voor desktop browsers die wij kennen als Internet Explorer, Firefox, Chrome en Safari. Maar hoe gedraagt de huidige website zich op een tablet? Het komt voor dat bijvoorbeeld de navigatie van een reguliere website te klein of onduidelijk is op een tabletcomputer. Dit kan zeer hinderlijk zijn voor de tabletgebruiker met alle gevolgen van dien.

Wat kan je daaraan doen?

  • 1. Bezoek eerst eens de website van quirktools.com/screenfly. Zo kan je online je website bekijken in tablet formaat.
  • 2. Vraag jouw webdesigner/developer om een aanpassing te maken voor tablets zodat je jouw bezoekers (klanten) nog beter kunt bedienen.
    3. Is jouw webdesigner/developer niet op hoogte van deze ontwikkelingen, vraag je dan af op je wel bij de juiste partij zit.


Tips om jouw website tablet-vriendelijker te maken

Niet klikken maar drukken met je vingers
Onze vingers zijn niet zo precies als de muis. Iemand met dikke vingers zal meer moeite hebben bij het aandrukken van een niet opvallende hyperlink. Er is daarom meer witruimte nodig rondom een hyperlink. Gebruik bijvoorbeeld liever een button of button-achtige hyperlink in plaats van een tekst-hyperlink.

Typen met je duimen
Apple heeft met het nieuwe iOS 5 besturingssysteem slim ingespeeld op de behoefte van de gebruikers die de tablet met twee handen vasthouden. Het toetsenbord kan namelijk in twee delen worden gesplitst, waardoor de gebruiker  sneller kan typen met zijn duimen.

Geen hover (mouse-over) interacties
Als het kan kun je beter geen gebruik maken van een drop-down menu op je website. De meeste tablets devices ondersteunen geen hover-interacties. Vooral grote dropdown menu's kunnen veel problemen veroorzaken.

Op bijvoorbeeld Aegon.nl wordt de mega dropdown menu haast niet getoond. Zwevend over het menu met je muis zou er een menulijst uitklappen, dit is natuurlijk niet het geval met je vinger. Hiervoor moet je het menu eerst aanraken. Je zou dit eventueel kunnen oplossen door overzichtspagina/sitemap van verschillende secties op je website. Op deze manier maak je het voor de gebruiker een stuk eenvoudiger om alle beschikbare subpagina's te bekijken.

Gebruik touch-interacties
We zijn inmiddels bekend met het Swipen.  Op camera’s, telefoons, tablets is het niet meer weg te denken. Je zou bijvoorbeeld een foto-album op je website kunnen gebruiken met een Swipe interactie.

Geen Flash
Hoewel er wel veel tablets zijn die Flash ondersteunen, is Apple nog steeds de koploper volgens een benchmarkonderzoek in Nederland van Mobilemetrics. Houd er rekening mee dat Flash niet op iPad’s wordt ondersteund. Het omzetten van Flash naar HTML5 is een mogelijk alternatief. HTML5 wordt namelijk wel door iPad ondersteund.

De veilige  breedte: 960 pixels
Doordat er verschillende devices met uiteenlopende schermgroottes zijn, is het van belang om je website daar zo goed mogelijk op te ontwerpen. Het vaststellen van de breedte van de website is hierbij een cruciaal punt en telt zwaarder mee dan de lengte van de pagina. Het 960 grid system is een vaak gebruikte afmeting om websites te ontwerpen. Dit grid biedt links en rechts genoeg marge om een ontwerp passend te maken voor tablet devices. Bovendien is het ook zeer geschikt voor desktopcomputers.

Bron: www.deondernemer.nl

Dit artikel is tot stand gekomen op initiatief van Dave Vink (Ludic Media), met medewerking van Menno Hansen (77inch) en Richard Jeltes (Garlic&Ginger).

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan.